Ett av de första lånen du förmodligen kommer att ta är till din bostad. Kravet som ställs för att du ska få ta ett lån är att du är myndig. Majoriteten av de flesta banker kräver också att de har en fast inkomst och en övrigt stabil ekonomi. Alltså att du inte har slarvat med räkningarna eller varit i kontakt med kronofogden te.x.

 

Efter att du fått tillåtelse att ta ett lån kommer du tillsammans med din bank lägga upp en amortering/ avbetalningsplan. Vilket betyder att du bestämmer hur mycket du amorterar varje gång och hur ofta du gör det.

Därefter kommer även en ränta  på din amortering. Räntan är den summa som du betalar till banken eftersom att de har lånat ut sina pengar till dig. Alltså kostnaden för att ta ett lån.

 

Tre tips innan du ta ett lån:

 

  • fundera om det verkligen behövs, ta inget spontanlån
  • prata med din bank
  • jämför bankernas olika räntor

En viktig sak om lån är att man aldrig ska ta sms-lån eller snabblån, när man tar såna lån så hamnar man oftast senare fall i lyxfällan. Sms-lån och snabblån rinner oftast snabbt iväg till högre siffror än vad du låna, vänta tills du har pengar till att köpa det du vill istället för att ta såna onödiga lån. Om man råkar ta ett sms-lån eller snabblån så ska man betala tillbaka så snabbt som möjligt annars blir det högre summer som jag sa tidigare och i slutändan kanske du hamnar hos kronofogden.

När du väl har hamnat hos kronofogden så är det väldigt svårt att låna pengar igen för då vet de att du är dålig på att betala tillbaka.