Ekonomi som student

Studielån: Om du har planerat att fortsätta studera efter studenten så kommer du mest troligt att ta ett studielån. Studielånet är ett av de första lånen som du kommer ta, och även ett av de viktigaste eftersom att det förhoppningsvis kommer att leda till bra utbildning och ett fast jobb i framtiden som sedan gör att du har möjlighet att betala av lånet. Om du har tagit ett studielån så är oftast inte räntan lika hög som på andra lån, men detta kräver ändå att man hushåller med sin ekonomi.

 

Studiebidrag:  Om du har flyttat hemifrån samtidigt som du studerar på gymnasiet eller högstadiet kan ditt studiebidrag ta bort eller underlätta vissa poster i din ekonomi. Det som vi på sparisen rekommenderar är att antingen lägga ditt bidrag på någon högt prioriterad kostnad, och om det inte behövs så borde det läggas undan som en buffert för oväntade kostnader eller planer.

 

När du har gått ut gymnasiet så är det många som börjar plugga efter för man vill skaffa jobb så tidigt som möjligt, för att man ska kunna börja plugga så måste man ha material till plugget och det kan kosta väldigt mycket.