Att börja arbeta/skaffa ett jobb är grunden och inkomstkällan för din ekonomi. Det bästa är att sträva efter ett fast jobb med fast inkomst så att du får en stabil ekonomi med översikt. Att ha ett jobb erbjuder mer möjligheter och utrymme för både “misstag” men även utgifter som fritidsaktiviteter och annat roligt. Om du jobbar hårt och är målinriktad så kommer du med stor sannolikhet att arbeta med det du vill och få tillbaka  allt din tid du lagt i form av din lön.

Hur du tar dig till ditt jobb kan även påverka din ekonomi, Om du har ett långt avstånd från ditt jobb och din bostad så kan det vara smart att åka lokalt eftersom att det går det inte lika mycket pengar till bensin då. Och om du bor nära ditt jobb så är det mest miljövänligt och bäst för ekonomin om du cyklar eller promenerar.

Försök alltid att hitta något extraknäck om du inte tycker att pengarna räcker till, ett extraknäck kan vara att man är tränare för något lag inom en sport eller att man jobbar på något cafe då och då så man får in lite extra pengar. Ta aldrig lån om du inte känner att pengarna räcker till, det kan straffa sig i slutändan.

 

Hantera lönen

När du får första lönen är det väldigt spännande och du kan reagera på väldigt många olika sätt. Det man ska komma ihåg är att samtidigt som pengarna på ditt konto ökar, så ökar samtidigt ditt ansvar. Lär dig att hantera din skatt rätt direkt, börjar du slarva löper du stor risk att fastna i krångliga situationer med dig själv och/eller lagen.

 

Till exempel så måste du lära dig att hantera skatten som du måste betala om du tjänar mer än 18 784 kr/månaden.

Skatten ligger för tillfället på ungefär 25-30% beroende på var du bor i landet.

Om du bor i Umeå kommun och din bruttolön är 20 000 kr/månad och du är född 1997 så får du ut 15 487 kr i nettolön.

Skatt är inte en negativ utgift, skattebetalare betalar för din och min sjukvård, vägar, skola och äldreomsorg m.m.